Vanomobil Stories

Trouwe klanten Harry & Anja aan het woord

Harry en Anja, wonende in Kruishoutem, werken alletwee als verpleegkundige op de spoedafdeling in het Universitair Ziekenhuis in Brussel. Een job die hen beide heel nauw aan het hart ligt. Maar de afstand die ze dagelijks moeten afleggen in combinatie met onregelmatige uren en lange shifts beginnen hun tol te eisen. Zodra de kinderen wat ouder zijn, gaan ze op zoek naar een oplossing om tussen hun shifts in Brussel te kunnen verblijven.



In de zomer van 2007 stappen Harry en Anja onze showroom (toen nog in Wevelgem) binnen en worden meteen onder de vleugels van zaakvoerder Ignace genomen. “Ik weet het nog heel goed hoor, Ignace stelde zich voor en zei: ‘we gaan samen een soort van huwelijk aan’ en zo voelde het dus echt hé!” Harry en Anja leggen hem hun complexe situatie uit en voegen er nog aan toe dat ze tijdens vakanties ook graag de camper willen gebruiken om met hun drie tieners te reizen. De keuze valt voor een alkoofmodel van Chausson met stapelbedden achteraan. Dat is het begin van een lang en mooi huwelijk en camperverhaal.

In eerste instantie splitsen Harry en Anja op en proberen ze het overnachten in Brussel tot het minimum te beperken. “In het begin was dat wel een hele uitdaging om met zo’n groot gevaarte alleen op pad” geeft Anja toe, “maar intussen rijd ik heel graag met onze camper, ik krijg gewoon elke keer opnieuw een instant vakantiegevoel als ik instap”. En naarmate hun kinderen ouder worden, stemmen ze hun shifts steeds meer op elkaar af en blijven telkens langer in Brussel overnachten. Aangezien je niet naast zo’n alkoof kunt kijken, worden ze al snel herkend bij hun collega’s in het hele ziekenhuis. “UZ Brussel is een fantastische werkgever en heeft altijd heel veel begrip getoond voor onze situatie en daar zijn we heel dankbaar voor. Van onze kant doen we ook heel erg ons best dat we niemand last bezorgen door maar één plaats in te nemen en zo veel mogelijk aan de kant te staan”.

Hun campers worden dus heel intensief gebruikt. Stalling hebben deze twee niet nodig, maar ze hechten wel veel belang aan comfort. “Aangezien we zo veel uren in onze camper doorbrengen en er tussen twee shifts door moeten opladen, willen we kunnen genieten van een zeker comfort. Om de drie jaar (of na ongeveer 30000km op de teller) laten we de camper overnemen en zoeken we een nieuw model uit. Zo kunnen we de camper telkens aanpassen aan onze behoeftes en genieten we steeds van de laatste snufjes.” De eerste camper kochten ze met een financiering, maar intussen is die afbetaald en door de regelmatige overnames hebben ze een financieel systeem gevonden die voor hen heel interessant is.



Hoe kozen Harry & Anja hun campers? "In het begin dachten we: het kan niet groot genoeg zijn, maar intussen zijn we daar serieus van teruggekomen. Met de hulp van de specialisten bij Vanomobil vonden we telkens een camper die aan onze wensen voldeed. De Chausson Flash 03 deed goed dienst, maar we noteerden na verloop van tijd toch enkele punten die we anders wilden bij de volgende. Zo was het niet ideaal dat de Chausson veel stroom nodig had, wat we op de parking bij ons werk niet ter beschikking hadden. Dus een camper waarbij frigo en verwarming op gas werkten was cruciaal. Bovendien was het klimmen in de alkoof om te slapen ons soms wat te veel gedoe. Dus we veranderden van tactiek. Gezien we er zelf het meeste tijd in doorbrachten, zetten we ons eigen comfort eerst (een vast frans bed) en rekenden we op de flexibiliteit van de kinderen tijdens de reizen (een paviljoenbed). In 2010 kozen we dus voor de Bürstner Ixeo IT 664. Die bracht ook een grotere frigo met zich mee, een luxe die we niet meer kunnen missen. Na opnieuw 3 jaar kozen we dan voor de luxe van een centraal bed met de Bürstner Ixeo IT 700. Vanaf 2015 zijn de kinderen het huis uit en we gaan meestal gewoon met ons tweetjes op reis. We besloten dus terug te schakelen in ruimte en kozen voor een campervan, die efficiënter en flexibeler was als 2de voertuig: de Adria Twin 640SLX. Als de kinderen toch nog eens mee wilden, namen we gewoon een tentje voor hen mee. De Twin beviel ons zo goed dat we er bij de volgende switch nog even aan vast hielden. Intussen zijn we toe aan onze 6de camper, daarvoor wachten we nog eventjes de nieuwe modellen af."

Ik ben ook heel anders beginnen denken over al de voor de hand liggende dingen in huis: altijd water uit de kraan en altijd licht, dat leer je meer appreciëren. Als we een week willen kamperen bij het werk in Brussel, moeten we immers alles goed afwegen zodat we op het einde van de week niet zonder water of verwarming zitten. Maar zo’n dingen leer je gewoon door het veel te doen. Met de camper reizen is echt je plan trekken en toch genieten!” Ook winterse omstandigheden houden deze twee avonturiers niet tegen. “Een keer lag er na een week zo’n 30cm sneeuw rond onze camper. Die kregen we dus geen centimeter verzet. Gelukkig waren de brandweermannen (nvdr: naast het ziekenhuis ligt een brandweerkazerne) bereid om te helpen. Met zeven man hebben ze onze Ixeo kunnen verzetten. Daar had je bij moeten zijn!” vult Harry geamuseerd aan.



Na al die jaren dat Harry en Anja rondrijden, hebben ze al zo’n 150 000km op hun teller staan. Dat is natuurlijk niet enkel woon-werkverkeer, maar ook hele mooie reizen naar de verste uithoeken in Europa. Bij het uitstippelen van hun reizen vertrekt Harry vanuit enkele andere passies zoals klassieke muziek en de oorlog. Zo zijn ze al vijf keer naar Salzburg, de geboortestad van Mozart, geweest. “Tijdens onze reizen laat ik me graag leiden door bezoeken aan concentratiekampen of grote concertzalen, de reis van mijn leven was dan ook Praag-Wenen-Linz. Maar ook onze trip naar Noorwegen, land van Grieg (nvdr: een Noorse componist), was er één die me zal bijblijven.” Anja’s favoriete reis was naar Corsica: die oversteek met de ferry vind ze geweldig en het is een prachtig eiland om rond te trekken. “Hoewel we er zeker opnieuw heen willen, verkiezen we nu vaak vakanties dichter bij huis. We genieten meer van het weg zijn en hoeven daarvoor niet meer zo veel kilometers te doen.

Het liefste van al staan ze in de vrije natuur en niet op een camping tussen andere toeristen. “We zoeken altijd een fijn plekje uit, waar we dan met respect voor de omgeving en zonder iemand tot last te zijn, genieten van de rust.” Het is hen wel eens overkomen dat ze dan een bezoekje krijgen van de politie, want in veel landen mag je niet zomaar vrij kamperen. “Maar dat gebeurt enkel als er andere camperaars ons zien staan en ons voorbeeld volgen. Dan ben je meteen met een groep, wat natuurlijk een heel ander verhaal is”, leggen ze uit. “Één keer in Calais zijn we dan weggereden en enkele uren later teruggekeerd als het donker was… we wilden gewoon zo graag ’s nachts de lichtjes in Engeland aan de overkant van het kanaal kunnen zien.



We zijn zo tevreden met onze keuze voor Vanomobil! Iedereen is op de hoogte van onze speciale situatie en ze staan altijd klaar om ons uit de nood te helpen. Één keer stonden we op punt van vertrek naar het werk toen we ontdekten dat onze chauffage het had begeven. Je kan bij vriestemperaturen onmogelijk een week overleven in een camper dus we belden in paniek naar Vanomobil die toen klaar stond om ons stande pede uit de nood te helpen.

Harry en Anja brengen zo heel veel tijd samen door. “Op die manier werken en reizen houden we enkel vol omdat we beide 100% achter onze beslissing staat en er allebei ten volle van genieten.” Ook hun kinderen hebben hele mooie herinneringen aan de camperuitstapjes. Ze gaan nog steeds met heel veel plezier mee met hun tentjes. Reizen met de camper betekent echt qualitytime met de familie. “We raden het iedereen ten sterkste aan. Wacht zeker niet tot je pensioen om aan je droom te beginnen.” En dat menen ze oprecht, want ze konden al twee bevriende koppels overtuigen om te investeren in hun dromen en een camper te kopen bij Vanomobil.

Bedankt Harry en Anja om langs te komen en jullie verhaal te willen delen met de Vanomobil Community.