Tips & Tricks

Veilig op weg? Check je bandenspanning!

 

De reisroute is uitgestippeld, het nodige proviand ingeslagen en de zonnebrandolie ligt klaar. Nu enkel nog je banden en bandenspanning controleren en je vertrekt veilig richting de zon. Hieronder vind je alle info die je nodig hebt om verstandig om te gaan met je banden.
 

Camperbanden

De camperbanden zijn ontworpen met een speciale samenstelling van ijzer en kunststof om bestand te zijn tegen zware belasting. Beladen voor een camping expeditie van vier weken? Geen zorgen: camperbanden geven geen krimp. Je herkent ze aan de onderstaande markeringen op de zijkanten van de banden:
  • Camperbanden (gemarkeerd met CP = Camper Pneus) = de beste keuze
  • Commercial banden (aangeduid met een C na de typebenaming) = camionettebanden
  • Heavy Load banden = geschikt voor voertuigen van meer dan 3,5 ton
De kwaliteitsmerken zijn Michelin en Continental. Ze kosten dan misschien wat meer, maar je merkt het verschil in levensduur en robuustheid. Een motorhome vakantie zonder zorgen start bij de correcte banden keuze. Onze tip? Ga zeker niet voor de goedkoopste band, maar investeer in een kwalitatieve camperband.


 

Zomerbanden, winterbanden en 4seizoensbanden

Vervolgens heb je nog keuze tussen 4seizoensbanden of aparte winter- en zomerbanden.

Zomerbanden zijn ideaal als je enkel in de zomermaanden reist en de camper in de winter op stalling zet.

Ga je ook wel eens in de winter op stap, maar enkel sporadisch en niet te ver, dan zijn 4seizoensbanden zeker interessant.

Trek je graag naar de bergen in winterse omstandigheden, dan zijn winterbanden vereist. Niet enkel voor het rijcomfort en je eigen veiligheid, maar vaak ook verplicht in landen zoals Oostenrijk (en dat is zeer relevant als het over verzekeringen en aansprakelijkheid bij ongevallen gaat). Sneeuwkettingen zijn geen overbodige luxe als je extreem winterweer verwacht, bovendien zijn ook deze in bepaalde landen verplicht. Extra tip: oefen het opleggen alvast even thuis vooraleer je vertrekt.

Let op:
  • Enkel banden met het icoontje met een berg en winterster zijn echte winterbanden. 4seizoensbanden zijn beter geschikt voor winteromstandigheden dan zomerbanden, maar zijn dus geen echte winterbanden. 
  • Laat je niet misleiden door M+S. Deze afkorting zie je geregeld op banden en staat voor modder + sneeuw. Echter wordt M+S puur commercieel gebruikt en hangt er geen kwaliteitslabel of garantie aan vast.
We raden dus ten sterkste aan om voor een set winter- en zomerbanden te kiezen in plaats van enkel 4seizoenenbanden. Aangepaste banden per seizoen vormen een veiliger alternatief en de kosten zijn volgens de levensduur van je motorhome te verwaarlozen. 

 

Levensduur van je camperbanden

Je kan op elke band aflezen wanneer deze gemaakt werd. Het is een code waarin de week en het jaar staan (bv. week 32 in 2021 zal 3221 zijn), soms ook aangeduid met "DOT-code".

De levensduur van je banden is sterk afhankelijk van het motorhomegebruik. Gemiddeld zijn ze na 5 jaar toe aan vervanging. De banden zullen niet zozeer versleten zijn zoals gewone autobanden en de diepte van de profielen biedt dus geen goede indicatie van de staat van je banden. Camperbanden lijden veel meer onder het zware gewicht en de lange stilstand. De ouderdom en karkasmoeheid kan je tijdig herkennen door de banden regelmatig visueel te controleren op scheurtjes en barstjes. Maar een jaarlijkse grondige controle door een specialist is zeker geen overbodige luxe en kan pech onderweg tijdens je droomreis vermijden.

Uiteraard vormt de prijs-kwaliteitverhouding een belangrijke factor bij de slijtage van je banden. Maar ook zonlicht (uv-stralen) belast je banden evenveel als het bollen van lange afstanden. Ook lange maanden stilstand doen je banden geen deugd. En je rijstijl? Ja, die heeft ook een grote invloed: wist je dat banden dubbel zo snel verslijten als je 120km/u rijdt dan als je 80km/u rijdt? Vermijd ook het schuren tegen borduren, het op en af wippen van borduren enz. Je banden bieden je gezin een veilige basis dus behandel ze met respect.
 

Banden onder druk


Een correcte bandenspanning is belangrijk: het verbetert de rijprestaties, je bespaart brandstof, je reduceert de CO2 uitstoot en verlengt de levensduur van de banden. Banden die onder een te hoge of te lage spanning staan kunnen leiden tot klapbanden wat hele gevaarlijke verkeerssituaties kan opleveren. Check dus altijd je bandenspanning voor je vertrekt op reis.

De ideale bandenspanning voor camperbanden is tussen de 4,2 en 4,8bar. Controleer altijd goed welke spanning jouw specifieke banden aankunnen. Dat lees je af van de banden zelf. De nieuwste camperbanden hebben een maximale bandenspanning van 5,5 bar, toch is het sterk afgeraden tot dit maximum te gaan. De spanning in je banden verhoogt immers wanneer je langere afstanden rijdt of bij hoge temperaturen. Als je banden iets minder gespannen staan, reis je ook een hoger comfort tijdens lange ritten: de lagere bandendruk verlaagt het volume storende geluiden drastisch, geen rammelende borden, glazen, kastdeuren... Reden te meer om te vertrekken met de druk iets lager.

Tip: pas de druk van je banden enkel aan wanneer je banden het koud hebben (= minstens 2u niet gereden).
Tip: het is belangrijk dat de bandenspanning gelijk is bij de banden op dezelfde as (de banden vooraan en de banden achteraan).


Reservebanden

Gaat er toch iets mis onderweg, dan kan je best een reserveband bij je hebben. Let op, deze zijn meestal niet automatisch voorzien in motorhomes, dus je zal er zelf voor moeten kijken.

Banden advies nodig?


Vertrek je binnenkort met je motorhome op reis en ben je niet 100% zeker van je bandenspanning? Of speur je nog naar de correcte set banden? Plan dan zeker een tussenstop bij een van onze werkplaatsen of de bandencentrale Tyro Banden Deerlijk, waar we al jaren mee samenwerken. Investeren in je banden is investeren in de veiligheid van je gezin.
 
In samenwerking met Tyro Banden Deerlijk

Lees ook

Alle nieuws