Wim Opbrouck, camperaar in hart en nieren

  • Vanomobil Stories
Terug naar overzicht

Dag Wim, ben je al lang een fervent camperaar?
Dat kan je wel zeggen! De allereerste auto die ik kocht was een Volkswagenbusje T2. Dat heb ik samen met mijn pa omgebouwd tot een prachtige campervan. Ik heb jarenlang al mijn verplaatsingen met die T2 gedaan: ik ging ermee gaan werken en ik ging ermee op vakantie. Zelfs de kinderen zijn als baby nog mee geweest in dat busje. We gebruikten het ook als backstage van De Dolfijntjes voor optredens in binnen- en buitenland! In 2017 besloot ik dan eindelijk om een nieuwe camper te kopen. Ik had nood aan wat meer luxe en comfort, maar het gemak van de compacte afmetingen wilde ik wel behouden. Dus het werd opnieuw een camperbusje met pop-up dak, maar deze keer op Mercedes!

vanomobil wim opborouck

Hoe ziet jouw ideale campervakantie eruit?
In mijn vrije tijd zoek ik het liefst de totale rust op. En als ik kampeer, kampeer ik echt. Dat betekent dus vrij staan, maximum twee dagen op dezelfde plaats en zelf ons potje koken. We gaan elk jaar op een grote reis, maar daarnaast trekken we er met de camper op elk vrij moment op uit voor een weekendje of zelfs gewoon een daguitstap. We nemen een kom soep mee die we opwarmen na een lange wandeling in de natuur, zalig vind ik dat.

Dus reizen met de camper betekent totale vrijheid?
De totale vrijheid is een illusie, vrijheid betekent immers voor iedereen iets anders. Voor mij betekent vrijheid om in alle rust en alleen in de natuur te kunnen vertoeven. En de camper speelt daarbij inderdaad een cruciale rol. Maar de vrijheid van een camper moet je ook wel leren. Wij houden ervan om de puzzel te leggen bij het inpakken, we hebben voelsprieten ontwikkeld om geschikte overnachtingsplaats te vinden en we voelen perfect aan wanneer we nog even aan de stroom moeten om de batterijen op te laden of wanneer we water moeten bijtanken. Maar dat hebben we geleerd doorheen de jaren. En na al die ervaringen durf ik nu wel zeggen dat reizen met de camper voor mij de ultieme vrijheid is.

vanomobil wim opbrouck

Wat is het meest memorabele moment van je reizen?
We beleven het ene memorabele moment na het andere! Maar als ik ééntje moet kiezen... op een bepaald moment op onze reis in Spanje passeren we vlak bij het parcours van de Vuelta. Mijn vrouw en ik zijn superfan. We reden er de dag voordien heen met de camper en zochten een goed plekje uit om te supporteren. We installeerden ons in alle rust en eenzaamheid, zoals we het graag hebben. Maar voor de avond viel waren we plots omsingeld door een hele groep Spanjaarden die ook dat plekje hadden gekozen om te supporteren. We kregen sangria en tomaten met zout en ze bouwden een echt feestje, geweldig was dat! Tot we verrast werden door een storm, zoals dat enkel in de bergen kan gebeuren. Na een onrustige nacht stonden we toch op met een stralend zonnetje en hebben we nog enorm genoten van de sfeer van de koers.

Haal je veel inspiratie voor je werk uit je reizen?
Ja heel veel! Zo gaat mijn accordeon altijd overal mee! Bovendien is het camperbusje echt mijn office on wheels. Voor optredens en opnames ben ik heel vaak onderweg en ik vind het zalig om dat met mijn campervan te doen. Eerst en vooral is het zeer comfortabel rijden, daarnaast heb ik altijd mijn favoriete plekje mee. Zo overbrug ik wachtperiodes voor een optreden of tussen opnames liever in mijn rustige campervan in plaats van de drukke, luide en chaotisch backstage. Het is er gewoon heel prettig vertoeven. Het geeft een soort van geborgenheid die je met niets kan vergelijken.

vanomobil wim opbrouck

​Bedankt voor de babbel, Wim en we wensen je een geweldig jaar!
Allez how, en route!


Foto's - Wim Opbrouck & Damon Debacker