Waar moet je op letten als je vers water tankt?

  • Tips & Tricks
Terug naar overzicht

Hoe onderhoud je je verswatertank optimaal en vermijd je gezondheidsproblemen tijdens je reis? Met enkele producten en tips kan je veel ongemakken voorkomen.​
 

Waar wordt de verswatertank geplaatst in de motorhome?

Water, iedere motorhome is uitgerust met een verswatertank en een afvalwatertank. De verswatertank wordt meestal geplaatst binnen in de motorhome onder in de zithoek of in de dubbele (technische) bodem. Op deze locaties kan je immers het bevriezen van het water tegengaan. Je vult de verswatertank gemakkelijk bij via een opening aan de buitenwand van de motorhome.
De afvalwatertank bevindt zich dan weer onderin de motorhome, waardoor je deze gemakkelijk kunt ledigen op de voorziene plaatsen. Meer en meer worden de afvalwatertank ook in de dubbele (technische) bodem geplaatst of voorzien van een verwarmingselement om opnieuw bevriezing tegen te gaan.
 

Is het water uit de verswatertank van je camper drinkbaar?

Het is niet aangeraden om zomaar van het water uit uw verswatertank te drinken. Het kraantjeswater waarmee je je tank vult, is immers niet in alle landen even proper. In België hebben we het geluk dat ons kraantjeswater wel drinkbaar is, maar dan kamp je nog steeds met het probleem dat stilstaand water gemakkelijk bederft. Bij het vullen van je tank, kunnen er vuil en bacteriën binnengedrongen zijn, wat het water bacteriologisch onbetrouwbaar maakt. Goed onderhoud van de verswatertank is dus noodzakelijk en het gebruik van conserveringsmiddelen om het water tijdens je reis fris en drinkbaar te houden, is sterk aanbevolen. Verder in dit artikel bespreken we enkele voorbeelden. Om 100% zeker te zijn dat je water zuiver is, kook je het voor gebruik.

Tip: gebruik de boiler in de camper altijd op 60 graden om de gevreesde legionella bacteriën te vermijden.
 

Het bijvullen van de verswatertank

Water in een tank is zoals reeds aangegeven bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Daarom raden wij aan om de tank om de drie à vier dagen geheel af te laten en met vers drinkwater te vullen. Zeker als je geen extra conserveringsproduct gebruikt.

Tip: vul je tank niet volledig. Zo bespaar je gewicht, en zal je automatisch regelmatig vers water tanken.

Hygiëne bij het vullen is cruciaal! Werk in alle omstandigheden zo hygiënisch mogelijk. Hier enkele tips:
  • Gebruik bij voorkeur je eigen waterslang en connectors (maar dat kan niet altijd overal).
  • Gebruik een andere slang om je verswatertank te vullen, dan om je WC cassette te reinigen.
  • Spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep, afwasmiddel of een chloordoekje.
  • Ga zorgvuldig te werk zodat er bij het vullen geen vuil in de watertank terechtkomen.
  • Berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei binnenin tegen te gaan.​
Tip: dankzij de Heos water connector hoef je de waterslang niet continu vast te houden tijdens het vullen, heel praktisch!
 

Conserveringsmiddelen voor de verswatertank

Om het water in je verswatertank te zuiveren en langer te kunnen bewaren, gebruik je best conserveringsmiddelen zoals de producten van Katadyn®, WM aquatec® en Dr. Keddo®. Al deze systemen werken op basis van zilverionen, die ervoor zorgen dat bacteriën in het water, de tanks en leidingen geen kans krijgen. Bovendien voorkomt het ook algen en geurtjes.

Katadyn® biedt het gekende Micropur aan dat ervoor zorgt dat je het water tot zes maanden kan bewaren. Telkens je je verswater bijvult, voeg je 1ml Micropur per 10l water toe. Laat het product twee uur inwerken vooraleer je het water gebruikt.

WM aquatec® Silbertex werkt op een gelijkaardige manier, maar je hoeft de filter slechts één keer per jaar in je tank te doen en zo hoef je er niet elke keer je bijvult aan te denken.

Dr. Keddo® Silberkugel is het nieuwste product op de markt. De zilverkogel bestaat voor tanks tot 80l of tot 300l en reinigt het water in 6u tijd en blijft tot 6 maand lang zuiver. Je kan tot 2 jaar lang met zo’n zilverkogel doen.
 

Onderhoud van de verswatertank

Een grondige reiniging doe je als volgt:

1. Vul de watertank met ongeveer 20l water
2. Voeg 100ml Elsan Verswatertankreiniger toe (of twee buisjes gebitsreinigingstabletten, maar aangezien deze eventuele kalkaanslag niet oplossen, moet je nog aanvullen met citroenzuur)
3. Rijd even met de motorhome een toertje rond de blok zodat het water zich verspreidt door de hele tank
4. Zorg dat alle leidingen gevuld zijn met deze mengeling door alle kranen even open te zetten
5. Laat alles een nacht inwerken
6. Spoel de dag erna alles weg en spoel na met één à twee volle tanks water

Je reinigt, ontsmet en ontkalkt best je watertank en de waterleidingen minstens één keer per jaar. Bovendien raden we aan om maandelijks je tank en leidingen te controleren. Bij de eerste sporen van aanslag of vuilresten zou je de grondige reiniging opnieuw moeten doen om erger te vorkomen.

Ook als je je motorhome een tijd niet zal gebruiken, is het best zowel de verswater- als de afvalwatertank leeg te laten na een uitgebreide reiniging. Dit is belangrijk om de groei van bacteriën in je tanken te voorkomen en tegen de vrieskou in de winter.

Tip: gebruik nooit chloor of azijn, want deze tasten de rubbers en het aluminium aan in de camper aan.
 

Het water uit mijn verswatertank stinkt

Als het water in de camper slecht ruikt ben je eigenlijk al te laat. De stank wordt veroorzaakt door de miljarden bacteriën die aanwezig zijn in je tank en leidingen. Een deel van de bacteriën sterft na verloop van tijd af, waarna een schimmel de “lijkjes” zal verteren (bv. Cladosporium). Het mengsel van deze micro-organismen noemen we biofilm. Een vaakvoorkomende bacterie in stilstaand water is Pseudomonas. Deze bacterie kan oogontstekingen veroorzaken. Ook reizigersdiarree kan één van de gevolgen zijn van de aanwezigheid van grote hoeveelheden bacteriën en virussen.

Als je watersysteem op die manier vervuilt is, neem je best even contact op met de Vano Workshop in je buurt, zij kunnen je verder helpen.