Waar moet je op letten als je vers water tankt?

 • Tips & Tricks
Terug naar overzicht

Water, iedere motorhome is uitgerust met een verswatertank en een afvalwatertank waarbij de verswatertank meestal geplaatst wordt binnen in de motorhome onder in de zithoek of in de dubbele (technische) bodem. Deze worden zo geplaatst om het bevriezen van het water tegen te gaan. De verswatertank kan meestal gemakkelijk bijgevuld worden via een opening aan de buitenwand van de motorhome. De afvalwatertank daarentegen bevindt zich meestal onderin de motorhome wat ideaal is om deze gemakkelijk te ledigen op de voorziene plaatsen. Meer en meer worden de afvalwatertank geplaatst in de dubbele (technische) bodem of voorzien van een verwarmingselement om hier ook bevriezing tegen te gaan. 

Het is echter niet aangeraden om het water te drinken uit uw verswatertank. Water dat stilstaat bederft en kraantjeswater waarmee je de tank vult is niet in alle landen even drinkbaar en kan daardoor leiden tot darmproblemen of erger. Om dit te voorkomen vraagt de verswatertank wat verzorging en onderhoud. 

Enkele tips tijdens de reis; 
 • Werk hygiënisch, spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep, afwasmiddel of een chloordoekje. (Sommige mensen gebruiken de vulslang ook om de wc cassette te reinigen!).
 • Gebruik bij voorkeur uw eigen waterslang, maar dat kan niet overal.
 • Vul daarna pas de watertank. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank terechtkomen.
 • Berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei tegen te gaan.
 • Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam de tank om de drie á vier dagen geheel af te laten en met vers drinkwater te vullen en dit vooral als je geen extra conservering product gebruikt in je tank.
 • ​Gebruik de boiler in de camper altijd op 60 graden om de gevreesde legionella bacteriën te vermijden.

Het drinkwater dat in België uit de kraan komt is volledig betrouwbaar. Zodra u het echter gaat opslaan in de verswatertank dan kan dit water bacteriologisch onbetrouwbaar worden door het binnendringen van vuil en bacteriën.  
Goed onderhoud van de tank kan reeds een aantal problemen voorkomen maar conserveringsmiddelen gebruiken om tijdens de reis je water fris en drinkbaar te houden zijn aan te bevelen. 
Degelijke en gemakkelijk te gebruiken conserveringsmiddelen zijn de producten van Katadyn®, WM aquatec® en Dr. Keddo®. 

Na de reis; 
 • Als je uw motorhome een tijd niet gaat gebruiken, ergens zal stallen, is het best zowel de vers water- als de afvalwatertank te ledigen. Dit is belangrijk om de groei van bacteriën in je tanken te voorkomen en vooral in de winter tegen de vrieskou. 
 • U reinigt, ontsmet en ontkalkt best ook uw watertank en de waterleidingen minstens 1 keer per jaar.  
 • Als het water in de camper slecht ruikt ben je eigenlijk al te laat. Deze geur wordt veroorzaakt door de miljarden bacteriën aanwezig in het watersysteem.  
 • Een bacterie die heel vaak in stilstaand water voorkomt is Pseudomonas. Deze bacterie kan oogontsteking veroorzaken. Andere bacteriën en virussen in grote hoeveelheden kunnen (mede) verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde reizigersdiarree. Door een tekort aan voedsel gaat na verloop van tijd een deel van de bacteriën dood. Vervolgens doet de natuur haar werk en gaat een schimmel de “lijkjes” verteren. Vaak zal dat de zogenaamde Cladosporium zijn. Deze algemeen voorkomende schimmel is groen of zwart en wordt vaak ten onrechte alge genoemd. Het mengsel van deze micro-organismen wordt biofilm genoemd.  

Meer weten? Download onze handig gids hier.