Veilig op weg? Check je bandenspanning!

  • Tips & Tricks
Terug naar overzicht

Veilig op weg? Check je bandenspanning!


De reisroute is uitgestippeld, het nodige proviand ingeslagen en de zonnebrandolie ligt klaar. Nu enkel nog je banden en bandenspanning controleren en je vertrekt veilig richting de zon. Over de correcte bandenkeuze en bijhorende spanning doen heel wat verhalen de ronde. Maar hoe zorg je nu echt voor stevige banden onder je motorhome
 

Camping, winter of vierseizoenen?


Een motorhome vakantie zonder zorgen start bij de correcte banden keuze. Onze tip? Ga zeker niet voor de goedkoopste band, maar investeer je centen in een robuuste campingband. Deze speciaal ontworpen banden staan hun ronde mannetje, zelfs bij een hoge belasting. Beladen voor een camping expeditie van vier weken? Geen zorgen: campingbanden geven geen krimp. 

Banden nodig voor het volledige kampeerjaar? Kies dan voor een set winter- en zomerbanden in plaats van enkel vierseizoenenbanden. Aangepaste banden per seizoen vormen een veiliger alternatief en de kosten zijn volgens de levensduur van je motorhome te verwaarlozen. 

Volgend arsenaal banden bestaat zowel in een winter-, zomer-, als vierseizoenenband:
 
  • Camperbanden (gemarkeerd met CP = Camper Pneus) = de beste keuze
  • Commercial banden (aangeduid met een C na de typebenaming)
  • Heavy Load banden (zie markering op de band) 

Tip: schenk je banden ook voldoende aandacht en controleer ze visueel op scheurtjes of barstjes. Vermijd ook het schuren tegen borduren, het op en af wippen van borduren, enz. Je banden bieden jij en je gezin een veilige basis dus mishandel ze niet.

Vanomobil_bandenspanning
 

Banden levensloop


Sommigen beweren dat een band na zes jaar haar laatste lucht uitblaast. Onze expertise leert ons dat de levensduur sterk afhangt van het motorhome gebruik. Zonlicht (uv-stralen) belasten je banden evenveel als lange afstanden bollen. Ook lange maanden stilstand doen je banden geen deugd. En je motorhome rijstijl? Ja, die heeft ook invloed: banden verslijten bij 120 kilometer per uur dubbel zo veel als bij 80 kilometer per uur. Uiteraard vormt ook de prijs-kwaliteitverhouding een belangrijke factor.
 


Banden onder druk


De correcte bandenspanning? Tegenwoordig kunnen de nieuwste camperbanden een bandenspanning aan tot 5,5 bar. Speel op safe en check eerst welke spanning je eigen banden aankunnen! Tour je rond met camperbanden? Dan adviseren we je aan de bandenspanning toch wat lager te zetten. En voor wie deze zomer op reis vertrekt: blaas je banden vooraan op 4,7 bar en achteraan op 4,2 bar. Waarom? Je reist rond met een veel hoger comfort tijdens lange ritten: de lagere bandendruk verlaagt het volume storende geluiden drastisch. Geen rammelende borden, glazen, kastdeuren, … dus.  Bovendien verhogen de langere afstanden en hogere temperaturen je bandenspanning tot 0,3 bar. Reden te meer om de druk wat te verlagen.

Tip: pas de druk van je banden enkel aan wanneer je banden het koud hebben.
 


Banden advies nodig?


Vertrek je binnenkort met je motorhome op reis en ben je niet 100% zeker van je bandenspanning? Of speur je nog naar de correcte set banden? Plan dan zeker een tussenstop bij je vertrouwde bandencentrale of een van onze showrooms: ons team begeleidt je graag op weg. Investeren in je banden is investeren in de veiligheid van je gezin.