Reizen in het post-quarantaine-tijdperk met de motorhome

  • On The Road
  • Vanomobil Stories
Terug naar overzichtWeloverwogen en doordacht giswerk

Het Coronavirus heeft onze gewoontes en structuur grondig door elkaar geschud. Onze camper, die ons vergezelt op al onze avonturen roept al weken om vrijgelaten te worden, maar zal nog even moeten wachten. Toch komt er een periode, waarin we ons geliefde en gemiste stalen ros opnieuw mogen opzadelen. Immers, na regen komt zonneschijn, altijd, overal. En ook aan de quarantainemaatregelen komt een versoepeling, gevolgd door een einde.

We worstelen allemaal met vragen over hoe onze zomer eruit zal zien. Zullen we wel op reis kunnen vertrekken en indien ja, naar welke bestemmingen. Het wereldwijde web krioelt van de vele speculaties over hoe  de hele toestand zal evolueren. Your guess is as good as ours en ook deze blog is voor een groot deel giswerk van onze kant. Weloverwogen en doordacht giswerk weliswaar, komende van een groep motorhomefans met heel veel ervaring en een nuchtere kijk op de wereld. Spoiler alert: we zijn optimistisch!

 

Blijf in uw kot op wielen!

Wat dacht je van een luxe quarantaine deze zomer? In uw kot op wielen blijven terwijl je nieuwe landschappen gaat ontdekken? Jouw veilige cocon meenemen naar nieuwe bestemmingen? Met een motorhome kan het! Wij zijn ervan overtuigd dat motorhomes de veiligste manier van reizen vormen. Je hoeft je lakens niet te delen met onbekenden, je hoeft niet aan te schuiven aan (ontbijt)buffetten en je hoeft jezelf niet in de drukte van vliegtuigen, boten of bussen te persen. Met onze campers kan je immers heel gemakkelijk op vakantie gaan zonder in aanraking te komen met anderen. Alle voorzieningen zijn aanwezig en alle benodigdheden nemen we mee. In een motorhome heb je, net zoals thuis, de volledige controle over je omgeving. We hoeven enkel af en toe eens boodschappen te doen, water te vullen en grijs water en toilet te lozen. Meer vragen we eigenlijk niet. Perfect haalbaar toch?! 

Natuurlijk kunnen de beleidsmakers geen uitzonderingen maken voor onze geliefde manier van reizen. We zullen ons moeten schikken naar de genomen beslissingen en die zullen verschillen van land tot land. We hopen je met deze blog misschien wat verder te kunnen helpen bij het plannen van jouw zomer. Maar houd er rekening mee dat ook wij de waarheid niet in pacht hebben. Here we go!

Veilig reizen met motorhomes
 

Niet-essentiële verplaatsingen = essentieel

Zodra niet-essentiële verplaatsingen weer toegelaten zijn, wat volgens ons onvermijdelijk zal worden, zal het mogelijk zijn om op ontdekking te gaan met onze grootste vakantievriend, mits rekening houdend met bepaalde richtlijnen. Ook verwachten we dat kort na deze periode de campings opnieuw zullen opengaan, al kan het in de beginfase met enige restricties zijn zoals gesloten sanitair, geautomatiseerde check-in, gesloten restaurant en/of winkel,… . Maar wat kan ons dat schelen, als we er al maar eens op uit kunnen trekken! 
 

Columbussen binnen onze eigen landgrenzen

Hoever we dan zullen mogen gaan… dat is dan weer andere koek. Want zelfs al opent België zijn landsgrenzen weer, dat garandeert niet dat andere landen in de EU dat ook zullen doen. Maar wat denk je van ons eigenste Belgenlandje? Oké België is niet zo groot, maar we kunnen je verzekeren: België heeft veel te bieden! Velen onder ons willen verre oorden verkennen of keren ieder jaar terug naar hun vaste stek in het Zuiden en beseffen daardoor niet wat voor prachtige natuur en boeiende cultuur onze eigen contreien bieden. Deze periode is misschien wel de gelegenheid bij uitstek om eens op ontdekking te gaan in eigen land. Het ideale moment om te “Columbussen” binnen de landsgrenzen. Met een camper heb je niet veel nodig en ervaren camperaars weten dat je de mooiste momenten beleeft op de meest onverwachte plekken. Geef België een kans en je zult merken dat het een heerlijke vakantiebestemming is, zowel voor een weekendje, een midweek of een langere periode. Uiteraard, en ik hoor het je al denken, België heeft een grote achterstand wat betreft hoeveelheid campingplaatsen. News flash: bij de laatste update waren er toch al méér dan 400 geregistreerd op verschillende camperapplicaties. Daarmee ben je toch al even zoet! Bovendien zijn er heel wat voordelen aan deze uitstappen dicht bij huis: weinig kilometers op de teller, weinig verloren tijd op autostrades, minder brandstofverbruik (wat goed is voor het milieu en de portefeuille) en minder risico’s! Tot slot vertoef je in onze eigen geweldige cultuur met onze favoriete biertjes, frietjes en andere specialiteiten. Het recept voor een perfecte vakantie.


 

Toch grenzen opzoeken?

Op een bepaald moment heb je het misschien toch helemaal gezien in België en begint het onweerstaanbaar te kriebelen om onze landsgrenzen te gaan opzoeken. Wat het buitenland betreft, zijn de voorspellingen nog riskanter en afhankelijk van land tot land. Ook hier doen al heel wat verhalen de ronde: zo zouden Spanje en Italië de hele zomer gesloten blijven, terwijl de camperplaatsen in Nederland weeral open zouden zijn. 

Het Zuiden is erg getroffen door de Coronacrisis, de kans is dan ook reëel dat zij streng zullen optreden deze zomer. Aan de andere kant is toerisme voor hen een belangrijke inkomstenbron, dus valt het nog maar af te wachten of het effectief zo’n vaart zal lopen. Houd er daarbij ook rekening mee dat een reis naar bijvoorbeeld Kroatië impliceert dat dat niet alleen open grenzen in Kroatië vereist, maar ook vrij verkeer door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Een reis naar Portugal moet je al het geluk hebben door zowel Frankrijk als Spanje te mogen rijden. Hoe verder je wilt gaan, hoe meer risico’s eraan verbonden zijn en hoe kleiner de kans wordt dat je probleemloos op je bestemming geraakt.

Hoe dan ook zijn er landen genoeg die naar ons gevoel wel open zullen zijn voor motorhomebezoekers. We denken aan Nederland, Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen. Ook hier zullen we rekening moeten houden met bepaalde restricties of de beperkte mogelijkheden wat betreft horeca en activiteiten. Maar als we al op onze geliefde manier kunnen reizen, nemen we dat er graag bij, jullie niet? 

Misschien was dit niet meteen jouw eerste keus reisbestemming. Maar waarom niet eens die vakantiegewoontes doorbreken? Is het niet HET moment om eens op zoek te gaan naar onontgonnen terrein, om je grenzen te verleggen en je horizonten te verruimen? Al wel eens gehoord van de prachtige fjorden en het mythische Noorderlicht? Reis kriskras tussen de leuke eilandjes en gezellige steden van onze bovenburen. Ontdek de indrukwekkende en adembenemende bergen in Oostenrijk. Of luister eens naar de onweerstaanbare lokroep van het prachtige Duitsland! Dit enorme land is maar liefst 12 keer zo groot als België, waarvan méér dan 30% bebost is! Daarin verbergt Duitsland enkele van de mooiste toeristische routes in Europa zoals de Romatische Straße, een 385km lange route van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen. Of blijf dichter bij huis en bezoek de gezellige Moezelstreek en eindig in het prachtige Trier. Of ga op avontuur naar de Noordkust van Duitsland en bezoek enkele prachtige steden die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, zoals het prachtige Stralsund, Wismar en Schwerin. Wist je trouwens dat er vorig jaar in Duitsland bijna 50 000 nieuwe motorhomes werden verkocht, of 1 op 3 van alle verkopen in Europa. Reizen met de camper is er schering en inslag geworden en je kan er bijgevolg genieten van een motorhome-vriendelijke cultuur en verbluffende parking- en campinginfrastructuren.


 

Een zomer vol avontuur en verrassingen

Je leest het, wij zijn ervan overtuigd dat de Vanomobil familie opnieuw zijn vleugels zal kunnen uitslaan deze zomer. Er zal misschien enige flexibiliteit en bijsturing van de planning nodig zijn, maar dat betekent alleen maar meer avontuur en verrassingen die mooi uitpakken. Wij staan alvast te popelen om te vertrekken! Heb jij ook de campermicrobe te pakken, maar beschik je nog niet over dergelijk gemak? Neem gerust eens een kijkje op onze website naar de koop- en/of huuropties of neem contact op met ons team. We zijn al benieuwd hoe jij jouw zomer zal invullen! Breng ons gerust op de hoogte hoe jij deze uitdaging aangaat!