Praktische tips voor je motorhomereis naar Kroatië

  • On The Road
  • Tips & Tricks
Terug naar overzicht

Wat moet je weten alvorens je vertrekt richting Kroatië met de camper? Bekijk hier al onze praktische tips & tricks en je kan met een gerust hart de rit van 1500km aanvatten.

De laatste jaren kent Kroatië een opmars qua toerisme, maar zonder overstelpt te worden. Het is hét adres als je wilt genieten van de prachtige natuur, blauwe kust en het gastvriendelijk toerisme. Het land is enorm motorhomevriendelijk met heel wat campings, verzorgde snelwegen, tankstations en rustplekken. En bovendien is het weer er altijd goed. Met Engels geraak je ver, maar het is wel leuk om enkele woorden Kroatisch te kennen.
Uspjeh (succes)!

Hoofdstad Kroatië: ZAGREB
Aantal inwoners Kroatië: 4,5 miljoen
Munteenheid Kroatië: KUNA (1 KUNA = €0,13)
Alarmnummer Kroatië: 112

Vanomobil_kroatie
 

Regels wegen & verkeer voor alle campers:

Je kan in Kroatië met je Belgisch rijbewijs rondrijden. De verkeersborden zijn er goed leesbaar. Maar let op: de lokale bestuurders hebben vaak de neiging om nogal agressief elkaar voorbij te steken. Ook al liggen de wegen van Kroatië vaak in een adembenemend mooi landschap... hou je ogen strak op de weg gericht.

› Tol: alle autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb.
› Alcohol: in Kroatië geldt er een nultolerantie voor rijden onder invloed.
› Verkeersovertredingen: Kroatië werkt met een puntensysteem dat ook voor buitenlanders geldt. Met negen punten in twee jaar mag je negen tot twaalf maanden niet meer met de auto rijden op Kroatische grondgebied. Daarnaast komen er natuurlijk ook boetes bij.
› Brandstof: diesel en benzine zijn goed verkrijgbaar, LPG redelijk.
› Winter: dimlichten zijn verplicht overdag van laatste zondag in oktober tot laatste zondag in maart

Specifiek voor campers met een gewicht onder 3500kg:
› Winter: je rijdt verplicht met 4 winterbanden/M+S banden of 4 zomerbanden met profiel minimaal 4 mm met sneeuwkettingen op de aandrijfwielen.
› Parkeren: 's nachts op straat of binnen de bebouwde kom: 1 wit/geel licht aan de voorkant van het voertuig en 1 rood licht aan de achterkant van het voertuig (aan de buitenkant).

Specifiek voor campers met een gewicht boven 3500kg:
› Winter: winterbanden of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen.
› Rijstroken: op snelwegen met drie of meer rijstroken in een richting uitsluitend de rijstroken aan de rechterkant gebruiken. Binnen de bebouwde kom en op wegen met twee rijstroken in één richting op de (meest) rechtse strook rijden.
› Parkeren: 's nachts op straat of binnen de bebouwde kom: 2 witte/gele lichten aan de voorkant van het voertuig en 2 rode lichten aan de achterkant van het voertuig (aan de buitenkant).

Toegestane snelheden
› Buiten bebouwde kom ≤ 3,5 ton: 90km
› Buiten bebouwde kom > 3,5 ton: 90km
› Snelweg ≤ 3,5 ton: 130 km
› Snelweg >3,5 ton: 90 km
› Boete indicatie tot 20 km/u = €65


Verplicht mee in de camper

› Reflecterend veiligheidsvest
› Verbandtrommel
› Gevarendriehoek
› Set reservelampen
› Sleepkabel
 

Vanomobil_kroatie

 

Regels (wild) kamperen:

› Buiten de officiële kampeerterreinen alleen met toestemming van de plaatselijke overheid/politie.
› Speciaal aangegeven parkeerplaatsen waar het toegestaan is om tegen betaling te overnachten, zonder extra voorzieningen.
› Late aankomst/snel vertrek: campings met een apart gedeelte voor campers, waar een laag tarief wordt gerekend voor uitsluitend overnachtingen.
› Minicamps: kleine campings voor campers.
› Reguliere campings.
 

DOs & DON’Ts in kroatië 


DOs
Zwemmen in de wilde natuur, een echte traditie in Kroatië. Maar houd het veilig:
› vermijd gebieden met veel zeewier
› vermijd het dragen van plastic schoeisel
› haast je nooit (je bent op vakantie)
› zwem niet alleen
› controleer de diepte van het water

Bezoeken nationale parken
De moeite om te bezoeken. Het is ook leuk te weten dat je huisdier mee op stap mag. Hou er rekening mee dat je je huisdier aan de leiband moet hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken.

Wandelingen in de prachtige natuur
Het is zeker aangeraden om veel te gaan wandelen in Kroatië. Je ziet alle mooie landschappen en je hebt tijd om leuke foto's te maken.

Een voetbalwedstrijd bijwonen
Een avond in het stadion van Zagreb. De moeite waard!

DON’Ts
Let op je taalgebruik
Het is belangrijk, wanneer je in Kroatië bent, dat je hun taal altijd Kroatisch noemt, want een vergelijking met het Servisch kan voor sommigen nog steeds een gevoelig onderwerp zijn.

Kleren aanhouden is de boodschap
Je mag niet overal topless rondlopen. In het noorden van Kroatië mag je je vrij voelen om je bovenste uit te doen en op sommige plekken zelfs volledig naakt de zee in te duiken, terwijl je in het zuiden toch wat discreter moet zijn. De bevolking is er conservatiever. Je kleren aanhouden is hier dus de boodschap!

Vermijd de drukste reisperiode
Reis je tijdens de maanden juli en augustus naar Kroatië? Dan moet je mogelijk enkele zaken van je lijstje schrappen om de drukte te vermijden. Bijvoorbeeld de populairste toeristische activiteit in Dubrovnik is bovenop de beroemde stadsmuren wandelen. Maar tijdens de drukke periodes kan je er over de koppen lopen. Plan je bezoek beter een andere keer!

Fijne reis!