Le Tour de Belgique

  • On The Road
Terug naar overzicht

Het idee ontspruit om onze favoriete plekjes in België te bundelen en op die manier België te doorkruisen. Onze selectie van 16 bestemmingen vormt een 1000km lange roadtrip die ons in drie weken mooi langs de contouren van België zal leiden.

Vanomobil_blog_tour de belgique

De eerste dag kunnen we rustig de tijd nemen om te vertrekken, want onze eerste halte is slechts een half uurtje rijden: het pittoreske IEPER. Hier verblijven we op de camperplaats Het Jeugdstadion, dat rustig gelegen is aan de rand van de vesten en op wandelafstand van het centrum. De absolute must-see in Ieper is de Last Post. Dit traditionele eerbetoon aan de soldaten van WO I begint elke avond om 20u stipt aan de Menenpoort en is voor ons nog steeds een moment dat ons beroert en een blijvende indruk nalaat. We nemen graag de fiets (je kan er ook huren bij Chez Marie aan de markt of hotel Ambrosia) om Ieper te verkennen. Tenslotte maken we ook altijd een rit naar het zeer indrukwekkende Tyne Cot Cemetery in Passendale. Bij helder weer heb je van daaruit een prachtig zicht over Ieper, maar ook bij minder helder weer is dit een plek die je niet snel zal vergeten. Andere favorieten bij minder weer zijn het In Flanders Fields Museum en het nieuwe Yper Museum. Vanuit Ieper rijden we noordwaarts voor een tussenstop aan de kust. We genieten van het uitwaaien tijdens een lange wandeling aan het strand van Westende.
 
De volgende dag trekken we weer iets meer landinwaarts naar BRUGGE die scone. Er bestaan zo van die plekken die onder je vel kruipen, hoewel je ze nooit helemaal kunt doorgronden. Brugge is zo’n bijzondere plek. Het is groot geworden door haar meeslepende geschiedenis en draagt een Unesco Werelderfgoed label, maar blijft toch een stad op mensenmaat. Vanuit de centraal gelegen camperplaats Kanaaleiland is het zalig om te verdwalen in de Brugse steegjes.
 
Na ons Brugs avontuur gaan we chillen en genieten van de rust aan de oevers van het kanaal in Eeklo en verblijven we hiervoor op de camperplaats aan de Jachthaven. Een welgekomen rust vooraleer we naar de bruisende stad aan de Schelde trekken: ANTWERPEN. De stad ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en heeft een uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Camperpark Vogelzang is de ideale uitvalsbasis voor een citytrip in één van de grootste steden van België die zowel op vlak van cultuur als culinair veel te bieden heeft. En als je in Antwerpen bent, kan een shopnamiddag niet ontbreken.
 
Na de drukte van de stad trekken we ons graag even terug in de natuur. We maken lange wandelingen over de zanderige paden aan de rand van TURNHOUT. De ideale uitvalsbasis is de camperplaats de Baalse Hei. Het is een oase van rust en groen middenin de Antwerpse Kempen, grenzend aan een uniek en uitgestrekt natuurgebied met veel gezelligheid en cultuur in de directe omgeving. Vanuit camperplaats Kokima stippelen we een fietsknooppuntenroute uit door de prachtige Limburgse landschappen. We bezoeken het Doorkijkkerkje in Borgloon en de Zwevende Kapel in Helsheaven en fietsen door het water. Allen zeker de moeite om mee te pikken als je in de buurt bent. En Nibi, die rijdt heel comfortabel mee in een kar achter mijn fiets.

Vanomobil blog tour de belgique 

Tijdens de voorbereiding van deze roadtrip besef ik dat ik sedert de lagere school het openluchtmuseum BOKRIJK niet meer heb bezocht.  Uit nostalgie wil ik er tijdens deze trip perse heen. In 1252 werd er voor het eerst melding gemaakt van “Buscurake”. Het zou echter tot 1953 duren vooraleer de plannen om een openluchtmuseum te maken officieel werden. Maar het park heeft in de weide omgeving nog veel meer te bieden: 550 hectare pure afwisseling, waar je kan genieten van een gezonde wandeling of fietstocht in de mooie natuur. Bokrijk neemt heel wat duurzame en ecologische initiatieven en behaalt zo sinds enkele jaren de groene sleutel. Een voorbeeld daarvan is het innovatieve fietstraject Fietsen door het water. Zo fiets je dwars door een vijver zonder nat te worden. Ook het Doorkijkkerkje in Borgloon en de Zwevende Kapel in Helsheaven zijn zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent. En Nibi, die rijdt heel comfortabel mee in een kar achter mijn fiets.
 
Het volgende deel van onze reis loopt aan de andere kant van de taalgrens. We willen opnieuw een monument uit onze jeugdjaren herontdekken: DE WATERVALLEN VAN COO. Deze watervallen van de rivier de Amblève, 13m hoog, maar niet de hoogste watervallen van België (dat is de waterval van Reinhardstein met 60m). De kleine waterval bestond al voor de 15e eeuw en is een belangrijke toeristische attractie voor België, die nu in de handen is van Studio 100, als onderdeel van het pretpark Plopsa Coo.
 
Iets imposanter vind ik onze volgende stop: BÜTGENBACH in de Oostkantons. Een bestemming die ik als tiener veel bezocht om er te MTB’en en te wandelen in de bossen rond het meer. De Vennbahn kan ik sterk aanraden. Het fietspad is één van de langste tot fietspad geconverteerde spoorlijnen in Europa (125km) en het loopt door drie landen: Duitsland, België en Luxemburg. Vanuit Bütgenbach over de Vennbahn is het slechts 25km naar Monschau in Duitsland.
 
We vervolgen onze roadtrip naar het alom gekende DURBUY, dat zichzelf tot ‘Kleinste stad van de Wereld’ uitriep. Vandaag de dag is Durbuy één van de belangrijkste plaatsen in de Ardennen en het heeft een onmiskenbaar grootse charme. We genieten er van wandelen en fietsen in de beboste omgeving met stromende watertjes, de gezelligheid van het stadje en de vele goede restaurants. Durbuy heeft een goede culinaire reputatie en dat kunnen we beamen. Een lokale specialiteit zijn rivierkreeftjes.

Vanomobil blog tour de belgique
 
Na Durbuy rijden we naar één van mijn absolute lievelingsplaatsen in de Ardennen: ROCHEHAUT! Rochehaut kijkt over twee valleien neer. In één vallei omgeeft een lus van de Semois het dorpje Frahan met haar kapel, huizen met leistenen daken en droogplaatsen voor tabak. Rochehaut is gekend als artiestendorp met talrijke tentoonstellingen van schilderijen, beeldhouwwerken, gravures en andere kunstambachten. Daarnaast is er het dierenpark Entre Ferme & Forêt of het landbouwmuseum Agri-Musée. De mooiste views zijn minder bekend en alleen bereikbaar via wandelpaden:  Des Echelles, Des Corbeaux en Les Crêtes de Frahan. We zijn kind aan huis op camperplaats Le Palis. Le Palis wordt uitgebaat door de sympathieke Nancy en Patrick, altijd bereid om te helpen waar nodig. Een camperplaats ideaal gelegen aan de rand van Rochehaut en op wandelafstand van het dorp, restaurants en wandelroutes. Mijn favoriet is wandeling 43: Les Échelles de Rochehaut of “de laddertjeswandeling”. Het is één van de spectaculairste wandelingen van België. In principe maakt de richting waarin je de lus wandelt niet zoveel uit, maar het zicht op de vallei van de Semois is veel mooier als je er afdaalt, dus ik raad aan om in wijzerzin te wandelen. De wandeling is amper 5km, maar je doet er met pauzes een kleine drie uur over. Tijdens de steile afdaling naar de Semois, word je getrakteerd op prachtige panorama’s. En dan komt het leukste deel: via de bekende laddertjes tegen de rotswand terug naar boven klimmen. Er zijn erg steile stukken waar je langs een afgrond moet schuifelen, maar als een beetje avontuur en hoogte je niet afschrikt, is het zeker de moeite waard. Als je dan bovenop de rotsen staat, krijg je een prachtig zicht over de vallei van de Semois: een ideale plaats voor een picknick.
 
Onze roadtrip verloopt vervolgens via DINANT verder naar Chimay. Dinant ligt langs beide Maasoevers en staat bekend om de Citadel, die torent hoog boven de stad uit! Maar natuurlijk mogen we de saxofoon niet vergeten. Dit muziek instrument kom je overal in het straatbeeld tegen en bezorgt ons leuke tussenstops.
 
CHIMAY is een leuke stad in de Ardennen en vooral gekend voor hun Trappist. Tijdens een wandeling door de stad zie je overal verwijzingen naar de Chimay. De inwoners zijn er dan ook trots op om hier te wonen. De kleinere deelgemeenten waaronder Virelles en Lompret behoren tot de mooiste dorpen van Wallonië en moeten we dus echt een bezoekje brengen. Tot slot kunnen we de Boucherie Lange aanraden: deze mooie slagerij verkoopt heerlijke broodjes aan zeer democratische prijzen.
 
Op de terugweg voorzien we nog een stop aan het bekende LAC DE L'EAU D'HEURE. Het merengebied van Eau d'Heure biedt diverse activiteiten en infrastructuren voor iedereen die natuur en het buitenleven graag combineert. We verblijven met de camper op de Parking Froidchapelle een grasveld vlak naast de parking van het vakantieverblijf Landal. Het is een rustige en gratis plaats dicht bij het meer en dus een ideale uitvalsbasis om te wandelen en te fietsen. Broodjes kan je halen in het supermarktje van Landal 100m verderop.
 
De laatste stop vooraleer we Vlaanderen terug binnenreden was voorzien aan het hellend vlak van RONQUIÈRES naast het bureau van de rondvaartboten, aan de voet van het hellend vlak. Buiten de scheepslift is hier weinig te beleven en deze stop diende enkel als een overnachtingsplaats. We reden de volgende dag verder naar onze laatste overnachtingsplaats voor deze trip in de streek van Geraardsbergen.
 
GERAARDSBERGEN is gekend van de koers (de Muur) en ideaal gelegen om de Vlaamse Ardennen, het wandelwalhalla te verkennen. Gezien dit onze laatste stop was besloten we hier nog een paar dagen te slijten en volop te genieten van het uitgebreid wandelnetwerk langsheen de vele bossen en natuurgebieden die de Vlaamse Ardennen rijk zijn.
 
Onze Belgische roadtrip bleek een schot in de roos, we genoten van een variëteit aan streken en mooie natuur. 1000km bleek plots toch niet zo ver te zijn.

vanomobil blog tour de belgique
 
Bezochte camperplaatsen (allen toegankelijk met grote campers):
Heb jij ook een reisverhaal die je graag wil delen? Stuur gerust een mailtje naar lisa@vanomobil.be