Jouw gasveiligheid = ons hoogste goed

  • Tips & Tricks
  • Motorhome Update
Terug naar overzicht

Voor de veiligheid van onze klanten gingen we op zoek naar een betrouwbare norm om de veiligheid van onze gassystemen te kunnen garanderen. Vermits we al jaren met verschillende Duitse constructeurs samenwerken, wisten we dat in Duitsland de gasinstallatie van een motorhome WEL gekeurd wordt, en er zelfs een tweejaarlijkse controle op zit. Is die sticker op de achterzijde van een Duitse motorhome je ook al opgevallen? Deze sticker komt samen met een logboek en certificaat die garanderen dat de gasinstallatie van deze motorhome voldoet aan de G607 norm. De G607 is al een decennia lang verplicht door verzekeringen en keuringen voor campers, caravans en stacaravans in Duitsland. Om de twee jaar moet het gassysteem aan een uitgebreide controle worden onderworpen door erkende firma’s. Deze keuring omvat een controle van de dichtheid van het gehele gassysteem met behulp van een drukpomp, een controle van de werking van de toestellen, een test van de thermokoppels op de toestellen en een controle van de toestand van de technische onderdelen zoals regelaars en slangen (corrosie, breuken, bevestiging, enz). Een heel normale regelgeving, vinden wij, want de risico’s die vasthangen aan een onveilige gasinstallatie zijn niet te overzien.
 


Jouw (gas)veiligheid is ook onze zorg. Daarom hebben we besloten om onze in house gasspecialist op opleiding te sturen naar Duitsland! Alles wat hij daar geleerd heeft over gasveiligheid, brengen we nu in onze eigen ateliers in de praktijk. Al onze gasinstallaties worden nu enkel nog volgens deze Duitse G607 norm uitgevoerd. Bovendien zijn we nu ook een erkende uitvoerder van de 2-jaarlijkse keuring met bijhorende attesten voor klanten die dat willen. Uiteraard heeft dit attest in België geen wettelijke basis, maar dat neemt niet weg dat je met het attest op beide oren kan slapen. En je hoeft geen onaangename verrassingen meer te verwachten als je wil overnachten op een camping in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk.
 
De keuze voor 100% gasveiligheid heeft nog meer concrete gevolgen voor onze werkplaats, nl. het niet langer uitvoeren van bepaalde gasinstallaties, die voordien courant waren, maar in strijd zijn met de Duitse norm. Zo monteren we bijvoorbeeld liever de BBQ aansluitingen in de gaskoffer in plaats van in de garage. Ook de vuller van een LPG fles monteren we enkel nog rechtstreeks op de fles en dus niet meer de gekende, maar gevaarlijke buitenvullers. Op die manier kan je de LPG flessen 100% veilig vullen door gewoon je gaskoffer te openen.
 
Dit was geen gemakkelijke beslissing aangezien veel concullega’s dit wel nog doen, maar we zijn ervan overtuigd dat we kunnen rekenen op ieders begrip en appreciatie voor onze drastische keuze voor 100% gasveiligheid. Wij zijn er trouwens van overtuigd dat er heel binnenkort een Europese norm zal komen die het regelmatig keuren van de gasinstallatie zal verplichten. Aangezien de G607 de meest toegepaste norm is in Europa, vermoeden we dat zich hierop zullen baseren en dat we op deze manier gewoon een voorsprong nemen op het onvermijdelijke. Zo zijn onze Nederlandse collega’s ook al jarenlang erkend om de G607 gaskeuringen uit te voeren.


 
NB: op bepaalde platformen is te lezen dat de G607 pas verplicht wordt in 2023, maar dit klopt niet helemaal. Wat er onlangs is veranderd in Duitsland is dat de G607 keuring geen vereiste meer is om door de algemene keuring te kunnen raken, waar dat voorheen wel het geval was. Dat is niet omdat het niet meer relevant zou zijn, maar wel omdat er aan de controle een technische onregelmatigheid is, waardoor het niet langer vereist kan worden. Vanaf 2023 wordt het opnieuw opgenomen als vereiste. Dit alles is echter niet relevant voor ons, want de Duitse campings en verzekeringen blijven desondanks wel de G607 keuring vereisen.

 
Meer info over veilig gasgebruik in de camper? Hier lees je er alles over!
Heb jij vragen in verband met je gasinstallatie? Wil je een G607 keuring laten uitvoeren? Neem dan gerust contact op met de Vanomobil Werkplaats bij jou in de buurt!