Tips & Tricks
Vano Shop News
Motorhome Update

Hoe neem je fietsen mee op de motorhome?

Fietsen mee met de camper? Heerlijk toch! Even snel boodschappen doen, een daguitstap naar de stad of een rondje fietsen in de omgeving. Met fietsen in de buurt, hoef je je motorhome niet overal mee naartoe te nemen. Maar hoe neem je je fietsen op een veilige en praktische manier mee?

In grote lijnen heb je twee opties: je steekt de fietsen in de garage of hangt ze achterop je camper. Achterop je camper kan je dan weer kiezen tussen drie soorten installaties: op de achterwand, op de trekhaak of op het chassis. Ontdek in deze blog alle voordelen en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Wij verkiezen het materiaal van Thule. Een fietsenrek ziet immers nogal wat af daar achteraan een motorhome en Thule levert altijd topmateriaal. Er bestaan natuurlijk nog andere (goedkopere) merken of bepaalde witte merken, die we ook kunnen leveren. Maar houd er rekening mee dat, als je binnen enkele jaren een kleine breuk hebt of een bepaald onderdeeltje wil vervangen, dat niet zo eenvoudig wordt bij de goedkope of witte merken. Bij Thule kan je er 100% op rekenen dat je elk onderdeel van ieder fietsenrek, zelfs 20 jaar oud, nog kan bestellen.


Fietsen in de campergarage

In een garage zitten de fietsen veilig weg van weer en wind en zijn ze ook onttrokken aan het oog van eventuele dieven. Dankzij ons Thule Sport G2 systeem kan je de fietsen veilig vastzetten, zodat ze niet beschadigd geraken tijdens de rit. De rails zijn verschuifbaar en als je de fietsen een keertje thuis laat, kan je het rek kantelen zodat het minder plaats inneemt. Dit systeem is zeer prijsgunstig en kan tot vier fietsen dragen. Ook de Sawiko sjorrails in combinatie met aluminium traanplaten valt erg in de smaak bij onze Vanomobilers. Voor elektrische fietsen raden wij de Thule VeloSlide aan. Dankzij een handig schuifsysteem, kan de drager tot 1,5 meter worden uitgeschoven, wat het inladen van de zware e-bikes vergemakkelijkt.

Tip: denk er eens aan om een stopcontact en een omvormer in de garage te laten installeren, zo kunnende fietsen onderweg opladen en zijn ze bij aankomst meteen paraat om de omgeving te verkennen.
Tip: controleer zeker op voorhand of je fietsen in de garage passen. Vooral de hoogte van de garage durft al eens een spelbreker zijn. Is je garage te klein voor normale fietsen? Dan kan je (elektrische) plooifietsen aanschaffen of een fietsenrek op de achterkant van de camper laten monteren.



Ook de campervans worden steeds beter en praktischer uitgedacht in functie van het veilig kunnen meenemen van fietsen. In de meeste modellen kan je de twin bedden opklappen om ruimte te maken voor de fietsen of andere bagage. Nadeel is dat je de fietsen er wel uit moet halen als je wilt slapen. De slimste uitvoering is een tweepersoons hefbed achteraan. Zo kan je het bed altijd gebruiken, op om het even welke hoogte en kan je de fietsen dus ook ’s nachts in de camper bewaren. Dit systeem is al beschikbaar in de Boxlife, de Adria Twin SGX en de Dreamer D60 FUN! En ook hier kan de Thule VeloSlide heel handig zijn: je kan de fietsen gemakkelijk inladen en stevig vastzetten, wat een veilig transport garandeert.


 

Fietsenrek op de achterwand van de camper

Een garage is erg gemakkelijk, maar vaak wil je daar al veel ander gerief in kwijt. Dan biedt een fietsendrager op de achterwand van de camper een oplossing.

Onze Thule Elite G2 is een aluminium fietsendrager, die we uitermate geschikt vinden. Standaard kunnen er twee fietsen op, maar door extra rails aan te kopen, kan je dat makkelijk uitbreiden naar vier fietsen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in twee verschillende framehoogtes. Met de Thule Excellent , een iets duurdere uitgave, zullen de fietsen iets minder ver uitsteken en is het platform automatisch vergrendelbaar. De instapversie wordt uitgebracht onder de naam Thule Sport en bestaat uit ronde buizen (in plaats van ovalen): lekker goedkoop, maar een stuk minder stevig en veilig.

Elektrische fietsen wegen heel wat zwaarder dan gewone fietsen, maar maak je geen zorgen, de Thule Elite en Excellent zijn hierop voorzien. Houd er wel rekening mee dat fietsenrekken, die op de achterwand van de motorhome gemonteerd worden, maximum twee e-bikes kunnen dragen.

Tip: haal de batterij van de e-bikes voor het transport, dat maakt ze een stuk lichter.

We begrijpen dat het opheffen van fietsen ook niet altijd even vanzelfsprekend is. Dat lossen we op met een lift. Met de Thule lift “draai” je het rek als het ware (manueel of elektrisch) naar boven of beneden. De BikeLift van BR Systems (het vroegere ProStore) “schuift” het rek elektrisch naar boven of beneden. Deze laatste neemt door het handige systeem minder plaats in en kan een grotere afstand overbruggen, waardoor je ze hoger op de achterwand van de camper kan monteren en eventueel gecombineerd kan worden met een kofferdeur. De Thule Lift is prijs/kwaliteit gezien zeer interessant, maar de BikeLift van BR Systems is de meerprijs zeker waard.



Tot slot bieden we ook fietsenrekken aan die speciaal op maat van campervans ontwikkeld zijn. Voor vans met een dubbele deur achteraan, bestaat er een fietsrek dat aan één van de twee deuren hangt, zodat je de andere deur gemakkelijk kan openen. Voor de typische Volkswagenbusjes met een achterklep kofferdeur, is dit Thule Wanderway fietsenrek een populair product: handig en betaalbaar. Let wel op bij het openen van de (koffer)deuren, waaraan het fietsenrek hangt. Best haal je de fietsen eraf voordat je de deur opent, want anders bestaat de kans dat je de scharnieren of pompen overbelast, al is het maar één keertje op een kiertje. De lange termijn optie bij campervans is om te werken met een trekhaak of het fietsrek te monteren op het chassis (zie verder).


Fietsenrek op de trekhaak van de camper

Heb je nog geen trekhaak, dan kunnen onze techniekers er zeker één installeren voor jou tegen een redelijke prijs. Voor grote motorhomes komt er een versterking van het chassis bij kijken, waardoor deze optie heel wat duurder zal uitvallen. Maar bij campervans is dat niet nodig, waardoor de trekhaak een bijzonder interessante optie is. Houd er wel rekening mee dat je terug naar de keuring moet als je een trekhaak op je wagen laat zetten.

Tip: bestel de trekhaak meteen bij de nieuwbestelling van je camper en deze wordt automatisch mee gekeurd bij de eerste keuring, waardoor je de kosten voor een extra keuring uitspaart.

Eens je een trekhaak hebt, dan kan je gemakkelijk hetzelfde systeem gebruiken dat je op een gewone wagen zet. In onze webshop vind je fietsenrekken van Thule en van Uebler , die je gemakkelijk en veilig op je trekhaak kan installeren. Je kan de kofferdeuren wel niet meer openen eens de fietsen op het rek staan (ook niet met een neerklapbaar rek).
 

Fietsenrek op het chassis van de camper

Ten slotte bestaan er ook fietsenrekken die gemonteerd worden op het chassis van de motorhome. Dat is de veiligste en stevigste optie voor zware elektrische fietsen. Hiervoor werken we samen met het Duitse Alko-Sawiko, die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van hoogstaande fiets- en scooterrekken. Ze bestaan in alle maten en gewichten dus consulteer gerust onze Vano Workshop verantwoordelijke voor de voor jouw meest geschikte oplossing.

MEMO-Europe ontwikkelde fietsenrekken voor campervans met dubbele achterdeuren. Dit rek wordt gemonteerd op het chassis van de van. Het steunt dus niet op de achterdeuren van je camperbus zoals bij andere gelijkaardige systemen. En het beste van al: met deze rekken kan je wel in je koffer zonder de fietsen eraf te moeten halen, heel handig. Dankzij een scharnier kan je het rek immers opzij zwaaien met de fietsen er nog op. Bovendien heb je keuze tussen rekken met de scharnieren aan de rechterkant of rekken met scharnieren aan de linkerkant, afhankelijk van wat jij handiger vindt. Met het scharnier aan de rechterkant, zwaait het rek naar rechts, wat veiliger is als je geparkeerd staat langs de kant van de weg. Met het scharnier aan de linkerkant, zwaait het rek naar links en hoef je niet telkens om het rek heen te lopen om in de koffer te kunnen. Ook bij de James Cook met slide out komt dit rek geweldig goed van pas.


 

Verplichte signalisatie

Als je fietsenrek achterop de camper hangt (dus niet als het op een trekhaak staat), is het verplicht om er een signalisatiebord op te hangen. Om de fietsen te beschermen van weer en wind kan je een fietshoes gebruiken. Zo onttrek je de fietsen ook aan het oog van eventuele dieven.


Houd rekening met het gewicht!

Elke motorhome heeft een maximaal toegestane asbelasting. Deze gegevens vind je terug op het kentekenbewijs of typeplaatje. Motorhomes die je mag besturen met een B-rijbewijs hebben een Maximum Toegelaten Massa van 3500kg. Als je twee elektrische fietsen meeneemt (2x35kg) en het gewicht van de drager zelf (20kg), dan mag je al snel zo’n 100kg aan extra gewicht rekenen. Houd hier dus zeker rekening mee bij de keuze van je motorhome!
 

Technische ervaring bij Vanomobil

Ben je van plan om je een fietsendrager aan te schaffen? Dan neem je best even contact op met onze Vano Workshop. Onze technische specialisten hebben al jarenlange ervaring met het adviseren en monteren van fietsendragers. Bovendien kunnen ze elke montage gemakkelijk afstemmen op jouw specifieke situatie. Zo hebben we al een aantal speciale uitvoeringen gedaan (voorbeeld van uitschuifbaar fietsenrek, voorbeeld scooter-fietsendrager (1), voorbeeld speciale montage in garage (2), voorbeeld BikeLift (3)). En dit is het beste van al: terwijl je wacht op de montage van je fietsenrek, kan je een toertje doen met de elektrische fietsen die beschikbaar zijn in Deerlijk en Hoogstraten!


1. Scooter- fietsendrager
2. Speciale montage garage
3. BikeLift

 

Lees ook

Alle nieuws