Hoe haal je je rijbewijs C1?

  • Tips & Tricks
  • Motorhome Update
Terug naar overzicht

​Met een rijbewijs B heb je in principe genoeg als je er met de motorhome op uit wil trekken. Maar houd je van iets zwaarder, iets luxueuzer, iets meer ruimte, iets meer berging? Dan haal je beter je rijbewijs C1!

Rijbewijs C1 behalen is kinderspel!

Het C1 rijbewijs is er speciaal voor voertuigen met een maximum toegestane massa (MTM) tussen 3,5 ton en 7,5 ton. Je hoeft dus niet meteen een vrachtwagenrijbewijs te halen om met een zwaardere motorhome te mogen rijden.

In deze 5 simpele stappen haal ook jij gemakkelijk je C1-rijbewijs:
1. Volg een theoriecursus van 7uur (of zelfstudie thuis) om het verkeersreglement op te frissen, de wegcode voor C1 chauffeurs te leren kennen en je rijgedrag aan de wisselende omstandigheden van het verkeer aan te passen.
2. Theoretisch examen.
3. Medische keuring: klinkt serieus, maar is gewoon een bezoekje aan een arbeidsarts die je ogen, oren, reflexen en evenwicht zal testen.
4. 8 uur praktijkles waarin je leert manoeuvreren.
5. Praktijkexamen dat bestaat uit een vast parcours, aangevuld met een drie kwartier durende rit op de openbare weg.

Deze drie badass vrouwen willen een C-rijbewijs en doen hun verhaal

Iris - in opleiding
"Jaarlijks gaan we meerdere keren op reis met onze motorhome. Het is zo veel fijner reizen als je elkaar eens kunt afwisselen achter het stuur. Ik rijd heel graag, maar kreeg de kans nooit doordat ik geen rijbewijs C1 had. Nu ga ik nog meer genieten van onze roadtrips."

Ophélie - rijbewijs C behaald eind 2020 
"Ik heb mijn voet stevig omgeslaan de laatste dag van onze reis. Op zich was dat geen ramp, want mijn echtgenoot rijdt altijd met onze camper. Maar het deed ons wel beseffen: wat als het hem overkomen was. Dan konden we geen kant meer op met ons viertjes. Op dat moment heb ik besloten dat ik mijn rijbewijs C zou halen. Zo kunnen we in het vervolg met een gerust hart vertrekken. En intussen kan ik bewijzen dat het helemaal geen zo’n big deal is voor een vrouw om haar rijbewijs C te halen (lacht)."
 
Elke - rijbewijs C1 behaald begin april 2021
"Vorige zomer raakte mijn partner gewond tijdens een mountainbikerit. Toen moest er familie uit België ons komen redden uit de Alpen. Ik wil gewoon zeker zijn dat ik mijn mannetje kan staan, mocht zoiets opnieuw gebeuren. Het zorgt voor extra gemoedsrust."

Wat is jullie goede raad voor onze klanten?

Dat rijbewijs C lijkt altijd een grote stap te zijn voor mensen, maar in feite stelt het weinig voor. Begin er gewoon aan, het valt best mee eens je ermee bezig bent. In ruil geniet je jarenlang van het gemak en de gemoedsrust die het rijbewijs C met zich meebrengt.


Hier lees je meer info over welke motorhomes op rijbewijs B en welke op rijbewijs C rijden.

Advies op maat nodig? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten!