Drinkwaterproject in Rwanda

  • Vanomobil Stories
Terug naar overzicht

Om het reizen met de camper zo ecologisch-verantwoord en duurzaam mogelijk te maken, lanceert Vanomobil vanaf 2023 de Give Back To Nature formule. De compensatie van de onvermijdelijke CO2e-uitstoot van onze huurvloot is daar een onderdeel van. Onze partner hierbij is Greentripper, een Belgisch initiatief van CO2logic. 
 

Vanomobil x Greentripper 

Greentripper vertrekt vanuit de theorie de ontwikkelde landen het meest verantwoordelijk zijn voor de CO2e-uitstoot. Deze CO2e-uitstoot komt echter wel terecht in de atmosfeer die we delen met oa. Maasai van Kenia, met de Inuit van het Noordpoolgebied, met de Bangladeshi, met de bevolking van Kiribati, de Malediven, de Seychellen of de Tuvalu-eilanden. Zij lijden allemaal meer dan wij onder de klimaatverstoring. En dus steunt Greentripper klimaatprojecten in deze regio’s met deze CO2e-compensatie. Alle projecten voorgesteld door Greentripper voldoen aan hoge eisen om ervoor te zorgen dat je bijdrage echt een verschil maakt. 

Greentripper selecteert niet alleen klimaatprojecten die impact hebben in termen van broeikasgasemissies maar ook in termen van duurzaamheid en co-benefits voor de lokale bevolking. Al deze benefits zijn in lijn met de Verenigde Naties Ontwikkelingsdoelen en voldoen aan de criteria van de Gold Standard, een internationaal erkende certificeringsinstantie die in 2003 in het leven werd geroepen door het WWF en andere internationale NGO's om ervoor te zorgen dat projecten die de koolstofuitstoot verminderen, de hoogste niveaus van milieu-integriteit en tevens bijdragen aan duurzame ontwikkeling. 
 

Drinkwaterproject Rwanda 

Vanomobil heeft gekozen voor het drinkwaterproject in Rwanda. We hopen op korte termijn een grote impact te hebben op het leven van de lokale bevolking. Mensen in Rwanda hebben niet gemakkelijk toegang tot schoon water. Water wordt vaak uit vervuilde bronnen gehaald. Om het water veilig te maken voor consumptie, moet het eerst gekookt worden. Dit proces leidt tot ontbossing omdat hout de belangrijkste brandstofbron is voor de meeste Rwandezen. Bovendien is het verbrandingsproces van hout slecht voor de (binnen)luchtkwaliteit, wat leidt tot ademhalingsproblemen. 

Het hoofddoel van het project bestaat uit de reparatie van beschadigde putten en het boren van nieuwe putten en ze op lange termijn te onderhouden. Deze putten leveren schoon water dat toegankelijk is via een boorgat. Om er zeker van te zijn dat het veilig is voor consumptie, wordt het water regelmatig vooraf getest. Door een rechtstreekse toegang tot drinkbaar water te bieden, wordt de verspreiding van ziektes vermeden en wordt ontbossing en vernietiging van de biodiversiteit tegengegaan. Ze besparen ook tijd en geld en verbeteren dus de algemene leefomstandigheden van de lokale bevolking. 

Vanomobil drinkwaterproject Rwanda
 

Lange termijn engagement 

We beseffen maar al te goed dat alle CO2e-uitstoot onomkeerbaar is en deze compensatie geen lange termijn oplossing biedt voor de klimaatverandering. Toch zijn we ervan overtuigd dat we hiermee alvast een belangrijk verschil kunnen maken voor de medemens in Rwanda. Iets doen is beter dan niets doen en we staan aan de start van een lange termijn engagement waarbij CO2e-compensatie slechts een onderdeel vormt. We zijn volop bezig aan de ontwikkeling van een lange termijn plan waarbij we resoluut willen kiezen voor de duurzame en ecologisch verantwoorde oplossing bij elke uitdaging die op ons pad komt. Zo willen we het goede voorbeeld tonen en onze medewerkers en onze klanten motiveren om hetzelfde te doen. 

Vanomobil hoopt dit engagement samen met onze klanten te kunnen aangaan. Elke klant die zijn CO2e-uitstoot wil compenseren, steunen we door de helft van de compensatie voor onze rekening te nemen. 

Zie jij het zitten om je, samen met Vanomobil, te engageren voor dit project? Ontdek hier hoe je jouw CO2e-uitstoot kan compenseren! 

Vanomobil drinkwaterproject Rwanda