10 redenen om te kiezen voor lithium in de camper

 • Tips & Tricks
Terug naar overzicht

De woonbatterij van je motorhome is het belangrijkste onderdeel van je volledige camper! Wij noemen het graag het hart van de camper: onzichtbaar, maar cruciaal om alle onderdelen te laten werken! De moderne camper biedt al veel meer comfort dan vroeger (bv. geen voetpompje voor het water en geen manuele piëzo voor de koelkast), maar dit betekent ook dat nog méér onderdelen in de camper afhankelijk zijn van de gezondheid en autonomie van je woonbatterij.
 

Van lood, over AGM naar lithium

De kwaliteit, betrouwbaarheid en autonomie van woonbatterijen is de voorbije 20 jaar sterk geëvolueerd. In de beginjaren gebruikte men een eenvoudige startbatterij. Een startbatterij dient om gedurende een heel kort moment een grote stroomstoot te geven om de motor te starten. Maar in het woongedeelte heb je net gedurende lange tijd kleine hoeveelheden stroom nodig, waarvoor een semi-tractie batterij heel geschikt is.

De eerste semi-tractie batterijen waren liquide loodzuur batterijen die konden overkoken. Ze waren dus absoluut niet veilig om in de leefruimte in te bouwen. In de volgende generatie batterijen werd het liquide onderdeel van de batterij vervangen door een geleiachtige substantie, de gelbatterijen. Zo komen we bij de recentste en populairste AGM batterijen, waarbij het accuzuur opgenomen is in geweven glasvezelmatten. De AGM batterijen zijn veiliger in gebruik, maar ze kunnen slechts tot 50% ontladen worden, ze vragen regelmatige oplaadbeurten om beschadiging te voorkomen.

Sinds enkele jaren winnen lithium batterijen aan populariteit bij de fabrikanten en camperaars. In plaats van loodzuur wordt de grondstof lithium in een samenstelling met ijzer en fosfaat gebruikt en dat brengt heel wat voordelen met zich mee.

vanomobil blog lithium
 

LiFePO4 lithium vs. AGM batterij

Gezien een AGM batterij slechts tot 50% kan ontladen, terwijl een lithiumbatterij tot 100% kan ontladen, geniet je bij lithium dus van een dubbele hoeveelheid autonomie. Met een 95Ah AGM batterij kan je gemiddeld 2 dagen vrij kamperen of 1 elektrische fiets opladen. Met 90Ah lithium batterij ben je dus goed voor gemiddeld 4 dagen of 2 e-bikes.
(Opgelet deze berekening varieert naargelang de omstandigheden.)

De installatie van een LiFePO4 lithium batterij is inderdaad duurder. Dat komt onder meer doordat er altijd een controle en aanpassing van je huidige installatie bij komt kijken. Zo’n heikel punt is de intelligente alternator die in elk modern camperchassis gebouwd wordt. Deze wekt slechts net voldoende stroom op om de startbatterij te laden. Er moet dus een booster voorzien worden die aangepast is aan je nieuwe lithium batterij, zodat deze voldoende kan opladen al rijdend.

Vermits de levensduur van een lithiumbatterij x10 is, dus haal je die investering er op termijn zeker uit. Het extra vermogen, het gebruiksgemak en de dubbele autonomie krijg je er gratis bij!
 

Veiligheid gegarandeerd dankzij BMS

Lithiumbatterijen worden uitgerust met een Battery Management System (BMS): een geïntegreerd besturingssysteem die automatisch de waarden van de batterij meet en bijstuurt waar nodig. Zo zorgt het BMS ervoor dat de lithiumbatterij niet overladen geraakt of net te diep ontladen. De horrorverhalen die je her en der ziet opduiken over spontane ontbranding of zelfs ontploffing gaan altijd over niet professionele installaties of andere types lithium batterijen, die helemaal niet geschikt zijn voor gebruik in een camper. Vraag dus altijd raad bij een specialist.
 

Kies altijd voor kwaliteit

Als je kiest voor lithium, kies dan voor kwaliteit! Probeer niet zelf een goedkoop alternatief online te bestellen, maar zoek een betrouwbare en ervaren partner die erkende merken verdeelt.

Vanomobil werkt samen met vaste partner Venstar die de erkende verdeler is van kwaliteitsmerken Victron en Super B. Elke nieuwe installatie met lithium accu’s wordt bij Vanomobil grondig getest alvorens deze wordt opgeleverd aan de klant. Samen zorgen wij ervoor dat je in alle vrijheid op je twee oren mag slapen.

vanomobil lithium blog
 

10 redenen om te kiezen voor LiFePO4

 • Hoeven maar een minimaal onderhoud, waardoor ze hoog scoren op gebruiksgemak en comfort
 • Levensduur x10
 • Ze zijn kleiner van formaat en wegen maar een vierde tot de helft van een AGM batterij
 • Veilig systeem dankzij BMS (Battery Management System)
 • Ontladen kan tot 90 à 100% van de batterij
 • Laden heel snel op en hoeven niet telkens tot 100% opgeladen te worden
 • Slaan efficiënter energie op, hoger rendement in combinatie met zonnepanelen
 • Zelfs wanneer de batterij bijna leeg is, kan ze nog een piek belasting leveren
 • Stabiele spanning garandeert een optimale levensduur voor gevoelige elektronica en continu vol vermogen
 • Ecologisch meer verantwoord: het blijft een batterij, maar deze LiFePO4 batterijen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn recycleerbaar. 

Wist je dat? Sluimerverbruik

Houd er rekening mee dat elke motorhome steeds een klein “sluimer” verbruik heeft. Ook al staat er geen apparatuur aan, enkele elektronische componenten blijven in sleep modus een minimaal verbruik consumeren, wat bij langdurige stalling kan leiden tot beschadiging van de batterij.

vanomobil blog lithium

Nog vragen of interesse? Neem gerust contact op met de Vanomobil vesting bij jou in de buurt!
In samenwerking met partner Venstar.